Kde Muzeum opevnění – dělostřeleckou tvrz Hůrku najdete?

Dělostřelecká tvrz Hůrka (známá též jako Berghöhe, Horka, Hofeberg a Výšina) byla vybudována na kopci Výšina (kóta 666), ležícím na severním okraji města Králíky, v dnešním Pardubickém kraji. Od centra města (kašny na náměstí) je vstupní areál vzdálen jen osm set metrů.

Jak se dostanete ke vstupnímu areálu muzea?

Vstupní areál muzea leží na severním okraji města Králíky u silnice ve směru na Hanušovice (Červený Potok) a je velmi dobře dostupný (parkoviště se nachází na místě). Pozice vstupního areálu tvrze – vchodového objektu – je: GPS N 50.08815°, E 16.76969°. Všechny objekty tvrze Hůrka leží na zeleně značené naučné stezce KČT NS – Vojenské historie Králíky jejíž začátek je situován na Velkém náměstí v Králíkách. Z Velkého náměstí dorazíte do vstupního areálu po značené trase NS za cca 15 minut.

Motoristé mohou použít k příjezdu do Králík trasy

  • Praha > Hradec Králové > Vamberk > Žamberk > Jablonné nad Orlicí > Červenovodské sedlo > Červená Voda > Králíky a na kruhovém směru objezdu směr Hanušovice
  • Brno > Svitavy > Lanškroun > Štíty > Červená Voda > Králíky a na kruhovém objezdu směr Hanušovice
  • Ostrava > Opava > Bruntál > Rýmařov > Šumperk > Bludov > Červená Voda > Králíky a na kruhovém směru objezdu směr Hanušovice

Vlakem

  • Vystupte ve stanici Králíky (trať 024 Dolní Lipka–Štíty) a odtud se pěšky přemístěte na Velké náměstí. Zde u informační tabule Králické pevnostní oblasti začíná naučná stezka NS – Vojenské historie Králíky, která Vás zeleně značenou trasou přivede ke vstupnímu areálu muzea (časová náročnost cca 15 minut).
  • Druhou možnost představuje železnice Dolní Lipka-Hanušovice (trať 025). Vystoupit můžete na zastávce Prostřední Lipka, přejít kolem pěchotního srubu K – S 14 U cihelny k nedalekému Vojenskému muzeu Králíky a zde se napojit na trasu naučné stezky NS – Vojenské historie Králíky. Ta Vás přivede trasou kolem bojových objektů tvrze Hůrka do vstupního areálu muzea (časová náročnost cca 30 minut).
  • Vystoupit můžete i na zastávce Červený Potok. U tam situovaného pěchotního srubu K – S 8 U nádraží začíná trasa naučné stezky NS – Králická pevnostní oblast. Ta Vás přivede pěšinou kolem pěchotního srubu K–S 9 Mezi lesíky k bojovým objektům tvrze Hůrka a od nich trasou NS – Vojenské historie Králíky ke vstupnímu areálu muzea (časová náročnost do 40 min).